Fylla på bläckpatroner

Är det tomt i bläckpatronerna i skrivaren igen? Trött på att hela tiden behöva lägga pengar på nya bläckpatroner? Om du inte är helt oteknisk kan det finnas en lösning, nämligen möjligheten att själv fylla på sina bläckpatroner!

Upp till 75% lägre pris på bläckpatroner hos Inkclub
Billiga Bläckpatroner hos Ink112

Vilka fördelar är det med att fylla på bläckpatronerna själv?
Den största fördelen med att själv fylla på sina bläckpatroner är utan tvekan det billiga priset. Det allra billigaste är om du köper stora kvantiteter bläck, som en liter eller mer. Men att fylla på bläckpatroner på nytt är också ett finfint sätt att värna om vår miljö, då tillverkningen av själva färgkassetterna inte behövs.

Så gör du för att fylla på bläckpatroner från Epson:

  • Börja med att köpa ett refill-kit hos en återförsäljare av dessa. Detta innehåller bland annat en så kallad ”datachip resattare”. Om du inte har denna spelar det ingen roll om du fyller på bläckpatronerna, skrivaren kommer ändå att läsa av färgpatronen som tom. Den är därför viktig att ha.
  • Lägg sedan bläckpatronen på en tidning, så att bläcket inte färgar av sig på något. Använd också gummihandskar, för det kommer troligtvis att bli lite kladdigt.
  • Nu är det dags att använda datachip resettaren, så att patronen står på full igen.
  • Tejpa över bläckpatronens luftningskanal tillfälligt, så att bläck inte kan läka ut där.
  • Ta fram nål och spruta och montera fast i varandra. Fyll på sprutan med den färg som bläckpatronen ska ha. Fyll alltid på med samma bläck som det var innan!
  • Vänd därefter bläckpatronen så att den är upp och ned och stick sedan med nålen genom tejpbiten vid refillhålet. Spruta sedan försiktigt in mellan 5 och 7 milliliter bläck. Ta det riktigt sakta! Du märker när du har fyllt på bläckpatronen tillräckligt.
  • Stick sedan in nålen i det som är utloppshålet och sug ut cirka 1 ml bläck.
  • Rengör kring refillhålet och tejpa sedan igen, för att vara riktigt noga kan du också smälta lite lim så att det blir ordentligt tätt. Notera att det är väldigt viktigt att det blir tätt när du har fyllt på din bläckpatron.
  • Ta sedan bort tejpen från luftningshålet och montera in din påfyllda bläckpatron i skrivaren igen. Låt gärna skrivaren stå i runt 8 timmar innan du använder den, så stabiliserar sig bläckpatronerna.

Fungerar det att fylla på alla typer av bläckpatroner?
Olika bläckpatroner är mer eller mindre lämpade att fylla på. Epson är ett exempel på en bläckpatron som hör till de enklare att fylla på, de inte innehåller någon svamp, utan enbart bläck. Om du känner dig osäker på om du kan fylla på just dina bläckpatroner, kontakta återförsäljaren av refill-kittet så kan de säkert hjälpa dig.

Här hittar du refill-kits för att fylla på bläckpatroner
Ett ställe som var tidigt ute med att lansera refill-kits för att fylla på bläckpatroner var Digiview, men numera finns det flera webbutiker online som säljer dem. Nierle Media Group är ett annat företag som säljer påfyllnadskits för att fylla på bläckpatroner.