Lasertoner

Även om bläckstråleskrivare fortfarande är vanligast, så börjar ändå allt fler att använda sig av laserskrivare. Det är inte helt lätt att säga vilken av dessa två typer skrivare som är bättre, då det finns både för- och nackdelar med bägge. I en bläckstråleskrivare använder man sig av färgpatroner, medan en laserskrivare kräver lasertoner.

Upp till 75% lägre pris på bläckpatroner hos Inkclub
Billiga Bläckpatroner hos Ink112

Hur byter man ut en lasertoner?
Det absolut viktigaste när du ska byta din lasertoner i skrivaren, är att stänga av strömbrytaren. Därefter öppnar du locket till laserskrivaren och tar ut lasertonern. När du har öppnat påsen kring din nya lasertoner, rekommenderas att du försiktigt skakar lasertonern. Detta för att tonern i kassetten ska fördelas jämnt innan du börjar använda den. Nu ska du leta efter en transportsäkring som alltid sitter någonstans på en lasertoner. Lägg sedan tonern på en jämn yta och dra försiktigt ut transportsäkringen. Sätt i lasertonern i din laserskrivare, se till att stänga locket ordentligt och slå igång strömmen igen. Klart att skriva ut!

Hur man vet att en lasertoner börjar ta slut
Det första tecknet på att en lasertoner börjar ta slut är att dina utskrifter inte blir jämna. Vita fält dyker upp på papperet och utskriften går inte att läsa ordentligt. Innan du rusar iväg och köper en ny lasertoner kan det dock finnas ett par utskrifter kvar, om du är i läge att behöva skriva ut just nu. Ta ut din lasertoner och vicka den försiktigt i vågrät position några gånger fram och tillbaka. På det viset kan du ha turen att kunna skriva ut ett par sidor till, innan det är dags att köpa en ny lasertoner. Råkar lasertonern läcka ut lite, kan du med hjälp av lite tvål och vatten ta bort färgen.

Viktigt att tänka på när man använder lasertoner
Kom ihåg att en skrivare inte är underhållningsfri, vare sig det är en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare. Då och då bör du rengöra din skrivare, även om du har en alldeles ny lasertoner. Ibland har skrivaren ett speciellt program som du själv kan trycka igång, så rengör sig skrivaren själv. Ibland är det dock läge att lämna in laserskrivaren till en fackkunnig personal, som rengör den professionellt.

Var hittar jag billiga lasertoner?
Här är svaret som regel: i webbutiker online. Det formligen kryllar av butiker online som säljer bra lasertoner till avsevärt mycket lägre pris än i vanliga butiker. Kolla därför alltid utbudet online innan du köper lasertoner i fysisk butik. Nackdelen är dock att du inte får ha bråttom med att skriva ut, då det naturligtvis tar någon dag att få hem en lasertoner beställd på internet.

En fördel med att beställa lasertoner på internet – förutom att de är billigare än i butik – är att webbutikerna som regel kör med bra kampanjer, där du exempelvis kan få en extra lasertoner på köpet, gratis fotopapper eller fri frakt. Utnyttja gärna dessa kampanjer!

Hur vet jag vilken lasertoner som passar just min laserskrivare?
Då det finns så många olika modeller på skrivare ute på marknaden kan det ibland kännas osäkert vilken lasertoner som passar just din skrivare. Men, ingen fara på taket så länge du inte kastar din gamla lasertoner så fort den är tom. På kassetten står det nämligen vilken modell som lasertonern är och det är denna siffer- och bokstavsserie som du söker på när du ska köpa lasertoner.