Toner skrivare

Att använda sig av laserskrivare har blivit allt mer vanligt. Tidigare var dessa dyra att skaffa och de flesta föredrog därmed bläckstråleskrivaren. Idag har konkurrensen på marknaden gjort att det inte längre kostar så mycket mer att köpa en laserskrivare som tidigare. Vad som är dyrt är dock tonern till skrivare, det vill säga motsvarigheten till bläckpatronerna i en bläckstråleskrivare.

Billiga Bläckpatroner hos Ink112
Upp till 75% lägre pris på bläckpatroner hos Inkclub

Hur fungerar en toner?
I en toner till en laser skrivare finns ett tonerpulver, vilket laser skrivaren applicerar papperet du skriver ut. Toner pulvret ligger inneslutet i en kassett, som man kastar när tonern är slut. Om du har en skrivare som skriver ut med färg, finns en toner kassett för var och en av de fyra färgerna. Kom ihåg att både kassett och toner pulver inte är bra för miljön, så när du ska slänga den gamla toner kassetten lämnar du in den på återvinning.

Vad kostar en toner till en laser skrivare?
En toner är som sagt ganska dyr, men håller också längre än en färgpatron och räcker till många utskrifter på skrivaren. Priset på en toner ligger runt 500-lappen och uppåt. Under senare år har priset på toner till laser skrivare också sjunkit rejält och slår man ut kostnaden för toner och dess livslängd, kontra kostnaden för färgpatroner och dess livslängd, vinner ändå laser skrivaren.

Det är ändå svårt att uppskatta hur många utskrifter en toner till en laser skrivare räcker till, då det varierar beroende av ett antal faktorer, som om du skriver ut foton eller bara textdokument. Men, många tillverkare av toner till laser skrivare anger ändå en ungefärlig uppskattning av hur många utskrifter som tonern räcker till, vilket kan vara en helt ok riktlinje. Man brukar då beräkna att tonern täcker ungefär 10 % av sidan.

Original toner till laser skrivare
Det rekommenderas att du köper original toner till din laser skrivare, för att vara riktigt säker på att skrivaren inte ska skadas av en felaktig toner. Dessa toner är märkta med OEM, vilket betyder Original Equipment Manufacturer. Dessa toner är tillverkade av det samma företaget som har gjort din skrivare. Naturligtvis är dessa toners de dyraste, men det kan alltså löna sig i längden.

Toner till laser skrivare som INTE är original
Oäkta tonerkassetter är inte det samma som falska kopior. Falska kopior försöker se ut som om de är tillverkade av företaget som står bakom din skrivare, trots att de inte är det. Dessa bör du UNDVIKA, då det finns en risk att de förstör din skrivare. Oäkta, eller kompatibla toners som man ofta säger, är i stället gjorda så att de ska fungera som den riktiga varan, utan att för den skull låtsas vara det. Den stora fördelen med en kompatibel toner till laser skrivare är att de är mycket billigare än originalet. Men nackdelen är alltså att du inte har samma garanti för att din toner ska fungera som den bör i din skrivare, så du tar fortfarande en chansning om du köper en kompatibel toner.